Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neskladja s sporazumom o delovnih pogojih

Odpoved pogodbe o zaposlitvi je lahko za delavca in delodajalca občutljiva zadeva, ki jo je treba izvesti skladno z zakonodajo. V določenih primerih lahko pride do odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neskladja s sporazumom o delovnih pogojih. V tem članku bomo raziskali, kaj natančno to pomeni in podali primer situacije, kjer bi se lahko takšna odpoved pojavila.

Vse za izredni odpovedi si lahko preberete tukaj: Izredna odpoved zaposlitve

Neskladje s sporazumom o delovnih pogojih

Neskladje s sporazumom o delovnih pogojih se lahko pojavi, ko se v delovnem razmerju pojavijo spremembe, ki niso v skladu s pogodbo o zaposlitvi ali veljavnim kolektivnim sporazumom. To neskladje lahko zajema različne vidike delovnih pogojev, kot so plača, delovni čas, dopusti, bonitete in drugi ugodnosti, ki jih delavec prejema v okviru svoje zaposlitve.

Primer: Sprememba plačilnih pogojev

Poglejmo si primer zaposlenega v tehnološkem podjetju, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s plačo, določeno v višini 2.000 evrov na mesec. Ta plača je bila dogovorjena ob zaposlitvi in je bila potrjena v kolektivnem sporazumu, ki zavezuje delodajalca. Vendar se nekaj mesecev po zaposlitvi podjetje znajde v finančnih težavah in se odloči zmanjšati plače vseh zaposlenih, vključno z omenjenim delavcem, za 20%.

V tem primeru se delavec znajde v situaciji, kjer njegova plača ni več v skladu s pogodbo o zaposlitvi in veljavnim kolektivnim sporazumom. Delavec se obrne na svojega delodajalca in ga opozori na neskladje ter zahteva, da se mu plača povrne na dogovorjeni znesek. Kljub temu, da delavec vztraja pri svojih zahtevah, delodajalec ne izpolni svojih obveznosti in še naprej izplačuje zmanjšane plače.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neskladja

V primerih, ko delodajalec ne izpolni svojih obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi ali kolektivnega sporazuma, lahko delavec razmisli o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Preden pa to stori, mora storiti nekaj pomembnih korakov:

  1. Pisno opozori delodajalca na neskladje in zahteva njegovo odpravo v primernem roku.
  2. Če delodajalec ne odpravi neskladja v določenem roku ali ne izpolni svojih obveznosti, lahko delavec poda odpoved pogodbe o zaposlitvi.
  3. Odpoved naj bo v skladu z zakonodajo in v pisni obliki. Delavec naj natančno navede razlog odpovedi, ki je neskladje s sporazumom o delovnih pogojih.
  4. Delavec mora upoštevati tudi odpovedni rok, ki je določen v zakonodaji ali pogodbi o zaposlitvi.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neskladja s sporazumom o delovnih pogojih je zadnji korak, ki ga delavec lahko uporabi, če ne uspe rešiti neskladja s svojim delodajalcem. Pred sprejetjem te odločitve je vedno priporočljivo, da se posvetuje z odvetnikom ali sindikatom, ki lahko svetujejo glede postopka in pravic delavca.

Poglejte tudi

Zaključek

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neskladja s sporazumom o delovnih pogojih je pravna možnost, ki jo ima delavec, če se znajde v situaciji, kjer njegove delovne pogoje krši delodajalec. V takšnih primerih je pomembno, da delavec ravna skladno z zakonodajo in upošteva postopek, določen v zakonu, ter se po potrebi posvetuje z pravnim strokovnjakom. Odpoved pogodbe o zaposlitvi je skrajni ukrep, ki ga je treba uporabiti le, če ni drugih možnosti za rešitev neskladja.

Ademia logo

Uredništvo

Svet slovenskih strokovnjakov za zakonodajo glavnih področij, kot so kadrovsko delo, računovodstvo in finance ter pravo.

Leave a Comment